Grenzen verleggen en kansen grijpen: het verhaal van de 22 jarige Project Lead Yenthe Bloemen

11 april 2024

AAE is een wereld van continu grenzen verleggen en kansen grijpen. Yenthe Bloemen is daar het sprekende voorbeeld van. Haar reis begon toen ze als stagiair vanuit haar MBO-opleiding Mechatronica binnenkwam, waarna ze als vakantiehulp en in de avonden aanbleef. Na het afronden van haar opleiding kreeg Yenthe de kans om bij AAE te werken als Allround Mechanic. Nu, slechts enkele jaren later op haar 22e, leidt Yenthe haar eerste project als Project Lead, terwijl ze deze baan combineert met de HBO-studie Werktuigbouwkunde.

Yenthe blikt terug: "Als je me drie jaar geleden had gevraagd welke richting ik binnen AAE op zou gaan, had ik zonder te aarzelen 'engineering' gezegd, vooral het ontwerpen van onze eigen machines trok mij erg aan. Maar mijn interesse groeide in het schakelen tussen verschillende afdelingen en het op me nemen van diverse taken. Daarom ben ik blij met mijn keuze voor Werktuigbouwkunde, waarmee ik verschillende richtingen op kan gaan binnen AAE.” 

Project Lead 
Yenthe sprak uit dat ze meer verantwoordelijkheid wilde en zo geschiedde: nu werkt Yenthe met haar 22 jaar bij AAE als Project Lead. "Toen ik het aanbod kreeg van mijn leidinggevende hoefde hier natuurlijk niet lang over na te denken. Het vertrouwen en de steun van mijn collega's gaven me de nodige zekerheid om deze kans met beide handen aan te grijpen," voegt ze toe.

Coördinerende rol 
Het huidige project waar Yenthe en haar team aan werken betreft een bedrukkings- en assemblagemachine voor de medische sector. Als Project Lead zijn haar taken nu anders dan die van een Allround Mechanic. Yenthe legt uit: "Een project begint bij ons op de afdeling met een kick-off, op het moment dat de bouwfase start. Zodra het ontwerp gereed is bij engineering en alle benodigde onderdelen zijn ingekocht, ontvangen wij het tekeningenpakket waarmee de machine kan worden opgebouwd. Voor de bouwfase hebben we samen met Manufacturing Engineering en Planning een bouwvolgorde bepaald, zodat de opbouw soepel verloopt. Tijdens de bouwfase houd ik Projectmanagement en Planning op de hoogte over de voortgang en levertijden.” Ze voegt eraan toe: "Ik ben nu minder bezig met sleutelen en spendeer meer tijd achter de computer. Het is even wennen, maar ik haal veel energie uit het coördineren tussen verschillende afdelingen en ervoor te zorgen dat mijn collega's vooruitgang boeken in hun werk."

Met gelakte nagels 
Als kind was Yenthe niet per se geïnteresseerd in techniek, hoewel ze wel altijd nieuwsgierig was naar hoe dingen in elkaar zitten. Yenthe: "Op de middelbare school wilde ik eigenlijk Radiologie gaan studeren, iets heel anders dan wat ik nu doe. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de MBO-opleiding Mechatronica omdat mijn interesse in Radiologie vooral bleek te komen door de techniek die achter de machines zat. Ik ben me hierdoor gaan oriënteren in de techniek. De techniek spreekt mij aan door de diversiteit die het te bieden heeft.” Ze vervolgt: "Ik kan heel veel leren van mijn collega’s. Het percentage vrouwen bij AAE groeit snel, maar het merendeel is nog altijd man. Op mijn afdeling, waar ik als een van de weinige vrouwen direct aan de machine werk, merk ik dit ook. Ooit kunnen mijn collega’s wel eens lachen als ze mij weer met mijn gelakte nagels aan het werk zien, maar dit vind ik alleen maar leuk en ik lach dan ook met ze mee. Ze waarderen het allemaal dat ik als vrouw in de techniek werk en ze helpen me ook altijd met tillen op het moment dat ik zwaarder werk moet uitvoeren. Dankzij ons fijne team, waar iedereen elkaar veel gunt, voel ik me echt op mijn plek bij AAE."

Grenzen verleggen
Bij AAE worden voortdurend grenzen verlegd. Het komt regelmatig voor dat er aan een machine wordt gewerkt die sneller moet zijn dan zijn voorganger. Yenthe en haar collega's stonden voor zo'n uitdaging. Yenthe legt uit: "Het model waar we momenteel aan werken, moet op een hogere snelheid draaien dan het vorige model dat we hebben gemaakt. Vanaf het begin werken we nauw samen met de software-, engineering- en productieafdelingen om ervoor te zorgen dat we de gewenste snelheid halen. In het begin kan dit de nodige uitdagingen brengen, maar uiteindelijk zorgen we er altijd met het gehele team voor dat er een mooi resultaat wordt neergezet.”

Bord-meetings als projectmiddel 
Om de voortgang van het project goed te volgen, organiseert Yenthe elke week een bord-meeting met het gehele projectteam. Deze vergaderingen vinden letterlijk plaats bij een bord dat bij het project staat. Hierop staat alle benodigde informatie over het project. Yenthe legt uit: "Tijdens deze meetings evalueren we met Planning de levering van onderdelen, verkennen we met Engineering de verbeteringen aan de machine, en toetsen we samen met Projectmanagement de haalbaarheid van deadlines. Bij problemen zoeken we actief naar oplossingen en de extra benodigde middelen. Deze dynamiek geeft mij veel energie, waardoor ik me hier bij AAE in de toekomst blijf zien. De openheid voor verbetering versterkt de samenwerking binnen ons team en AAE. Ik ga dan ook elke dag met veel plezier naar mijn werk!”

Meer lezen over het werken bij AAE? Lees de blogs over Yenthe’s collega’s hier

 

 

Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken