De katalysator naar een volledig duurzaam AAE: ontmoet Sustainability Knight Quinten

14 maart 2024

Bij AAE streven we niet alleen naar technologische innovatie, maar bovenal naar een positieve impact op de wereld om ons heen. We want to move the world happily forward. Daarom hebben we het team 'Sustainability Knights' in het leven geroepen, waarin Quinten van den Hoogen een belangrijke rol vervult. Quinten heeft een passie voor duurzaamheid en streeft ernaar om deze passie om te zetten in concrete acties. Met een achtergrond in 'Leadership for Sustainability' brengt Quinten zijn kennis, waaronder die van circulaire economie, naar AAE. Samen met het team werkt hij aan het realiseren van onze ambitie om 'Best for the World' te zijn. In deze blog lees je hoe Quinten bijdraagt aan een duurzamere toekomst, zowel binnen als buiten AAE. 

Zijn wereldwijde reizen hebben Quinten doen beseffen dat hij een positieve nalatenschap wil achterlaten met zijn werk. Quinten: "Ik voel steeds sterker de behoefte om echt iets waardevols bij te dragen met mijn werk. We spenderen allemaal zoveel tijd aan werken, dus laten we ons inzetten voor iets dat een positieve impact heeft op de toekomst." Met deze overtuiging stapte Quinten binnen bij AAE, waar de rol van Sustainability Knight goed aansloot op zijn visie.

Sustainability Knight 
"Onze rol is van grote waarde voor de ambities van AAE," vertelt Quinten met een trotse glimlach. "We streven ernaar een katalysator te zijn, om elke afdeling de best mogelijke ondersteuning te bieden," voegt hij toe. "Het is niet voldoende om duurzaamheid slechts als loze woorden te beschouwen of als een marketinginstrument op de website te presenteren; het moet een integraal onderdeel zijn van al onze interne inspanningen." Hij benadrukt daarbij het belang van betrokkenheid van elke medewerker binnen AAE. "Op afdelingen waar duurzaamheid nog niet volledig is geïntegreerd, gaan we het gesprek aan. We verzamelen de benodigde data volgens de EU-richtlijnen en werken aan een dashboard om deze informatie voor elke medewerker inzichtelijk te maken. Zo kunnen we snel zien waar verbetering nodig is, bijvoorbeeld in ons energieverbruik. Ons doel is niet alleen om inzicht te bieden, maar ook om concrete acties te ondernemen. We streven ernaar deze ambitie te verankeren in de strategie en visie van de organisatie. Zo vanzelfsprekend willen we het maken. Hoewel duurzaamheid niet van oudsher onze kern was, hebben we al grote stappen gezet om dat te veranderen en om duurzame praktijken te implementeren voor de toekomst."

Ambitieuze dromen 
Quinten heeft grootse plannen wat duurzaamheid betreft: "Als ik echt zou mogen dromen, zou ik willen streven naar een design waarbij de machines volledig circulair zijn." Hij legt uit: "Volgens de richtlijnen van zowel de Europese Unie als Nederland moeten we tegen 2030 50% minder grondstoffen gebruiken, en tegen 2050 moet alles volledig circulair zijn. Hoe fantastisch zou het zijn als we hier een project voor zouden kunnen starten, waarbij we machines op een circulaire wijze kunnen produceren? Samen met onze engineeringteams kunnen we kijken hoe we een machine kunnen ontwerpen die volledig modulair is.”

Quinten erkent dat hoewel de doelstellingen van de EU en Nederland helder zijn, het toch een uitdagend proces is. “Momenteel leven we in een maatschappij waarbij ’single-use‘ de norm is geworden. We kopen iets, gebruiken het totdat het niet meer functioneert en gooien het dan weg.  Maar het lijkt mij heel erg mooi om onze machines, die super ingewikkeld en hightech zijn, te transformeren tot circulaire machines die bijdragen aan een duurzame toekomst."

Community
Quinten vertelt ook over de sustainability community die binnen AAE is ontstaan. Daarmee werken we met een groep gelijkgestemde collega’s , AAE breed, aan de ‘Best for the World’ ambitie. "De oprichting van de sustainability community is echt uniek," vertelt hij. "De community bestaat pas sinds kort. Het idee hiervan is dat collega's met dezelfde passie voor een betere wereld samenkomen en samenwerken, ongeacht hun achtergrond of functie binnen het bedrijf. Of je nu wilt bijdragen aan gelijke kansen, diversiteit, het verminderen van energieverbruik, of het ondersteunen van mensen die moeite hebben om werk te vinden; iedereen heeft een stem en kan zijn steentje bijdragen aan onze visie om 'Best for the World' te zijn. We merken dat heel veel collega’s een vuurtje hebben branden om te verduurzamen. Dat kunnen we mooi gebruiken om met elkaar te versnellen op dit gebied!"

Cultuur binnen AAE
De cultuur van AAE is heel belangrijk voor Quinten en zijn team. “We hebben met iedereen binnen AAE te maken. Om de doelen te behalen is hier een goede samenwerking voor nodig. Ik merk dat veel collega’s voor ons team openstaan en bereid zijn om een praatje te maken of te sparren over duurzaamheid, presentaties in te plannen, vervolgsessies te plannen en daar stappen in te maken. De open cultuur die we binnen AAE hebben, waarbij we met elkaar successen willen behalen en elkaar willen helpen, helpt zeker om duurzaamheid te implementeren.”

Meer lezen over het werken bij AAE? Lees de blogs over het werk van collega's van Quinten hier

Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken