Hoe een kinderdroom werkelijkheid werd: van passie voor techniek tot mechanical engineer

29 februari 2024

Niels' hart voor techniek klopte al op jonge leeftijd, toen hij als vierjarig jochie gefascineerd raakte door het lassen in de garage van zijn oom. In die garage realiseerde hij zich al dat zijn toekomst in de techniek zou liggen. Zijn pad leidde hem uiteindelijk naar AAE, mede dankzij zijn betrokkenheid bij Team Rembrandts, een regionaal robotica-studententeam dat actief is in de internationale FIRST Robotics Competition. Al sinds het eerste uur is AAE een trotse partner van dit team, en op dat moment wist Niels al dat hij ooit deel zou willen uitmaken van AAE.

De rest is geschiedenis. Nu, zeven jaar verder, is Niels uitgegroeid tot mechanical engineer bij AAE, waar hij elke dag zijn passie voor technologie kan uitleven.

Ontwerp tot leven zien komen
Hoewel zijn kinderdroom ooit gericht was op het werken met zijn handen als lasser, heeft Niels nu voornamelijk zijn hart verloren aan het engineeren, achter zijn computer. Niels : "Bij AAE is alles en iedereen heel toegankelijk. Zo grenst de werkplaats direct aan de engineeringafdeling, gescheiden door slechts een glazen wand. Dit creëert een open omgeving waarbij ik gemakkelijk naar de werkvloer kan gaan - waar het ontwerp tot leven komt - om soms mee te denken in het maakproces. Zo blijf ik betrokken bij het productieproces. Het mooie bij AAE is dat je je eigen ontwerp daadwerkelijk tot leven ziet komen. Dat is echt geweldig."

3D-print goeroe on the side
Eén van de projecten waar Niels trots op is, is de introductie van 3D-printen voor kunststofonderdelen binnen AAE. Niels vertelt: "Dit project stelt ons in staat om snel prototypes te maken en collega's op de werkvloer te ondersteunen wanneer ze snel reserveonderdelen nodig hebben. Soms heeft een onderdeel  een lange levertijd, maar moeten we sneller handelen dan de levertijden toelaat. Dan is 3D-printen ideaal om vertraging te voorkomen."

Gepatenteerde technologieën
Als mechanical engineer bij AAE is Niels het liefst bezig met het verbeteren van processen en het ontwikkelen van geautomatiseerde productiemachines. Niels: "Elk project duurt ongeveer een jaar, van ontwerp tot oplevering en uiteindelijke acceptatie door de klant. Elke machine is anders en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Waar andere bedrijven misschien terugschrikken voor sommige uitdagingen, omarmen wij ze bij AAE. Het kan gaan om het werken met hoge snelheden of het implementeren van nog nooit eerder ontwikkelde processen in de machine. Bij AAE zeggen we dan: 'Laten we het gewoon doen.' En de machines die we bouwen zijn van topkwaliteit. Dat gaat vaak hand in hand met de vrijheid om de nieuwste technologieën te gebruiken. Hoe gaaf is dat?!" Met veel enthousiasme vertelt Niels vervolgens over een bijzonder project waarbij het team gepatenteerde technologieën heeft ontwikkeld om zeer nauwkeurige en complexe systemen te integreren in een kleine ruimte.

Open cultuur
Wat Niels het meest waardeert aan AAE is de overvloed aan kennis en de mogelijkheden om binnen het bedrijf te groeien. Hij prijst de open cultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen en zichzelf te ontwikkelen.

Nu is Niels zelf mentor bij Team Rembrandts, waar zijn eigen technologische avontuur begon. Niels zegt hierover: "Ik hoop anderen te inspireren om dezelfde passie voor technologie te ontdekken die mij naar AAE heeft geleid."

En net zoals zijn oom hem ooit leerde, gelooft Niels dat plezier hebben in je werk de sleutel is tot voldoening en succes in je carrière. Met AAE heeft hij precies dat gevonden.

Wil je meer lezen over het werken bij AAE? Je leest de blogs hier

Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken