22 februari 2024

Vanuit zijn passie voor techniek is Joost voor zijn meewerkstage bij AAE geland. Dankzij een prettige samenwerking met het team binnen de Mechanical Engineering afdeling is hij een hoop wijzer geworden op het gebied van Mechatronica. Ontdek hier het verhaal van Joost over zijn tijd als stagiair binnen AAE.

“Ik ben bij AAE terecht gekomen dankzij Niels van der Heijden en Jeroen Kox. Zij zijn, net als ik, onderdeel van Team Rembrandts. Team Rembrandts is een team dat ooit via Fontys is gestart en jaarlijks, door middel van kwalificatie, meedoet aan het WK van de First Robotics Competition in Amerika. Ik ben ook al een aantal keer bij AAE op bezoek geweest met de leden van Team Rembrandts, dus zodoende kende ik AAE als vrij goed.” Licht Joost toe. 

Een mooie uitdaging
Joost heeft stage gelopen op de Mechanical Engineering afdeling binnen de businessline Printing & Assembly Automation (PAA). Onder begeleiding van Niels en Jeroen doet hij onderzoek naar de verbetering van een printopstelling. 

Hierover zegt Joost het volgende: 

“Binnen AAE worden machines ontwikkeld die verschillende kunststof onderdelen kunnen bedrukken. Dit bedrukken gebeurt momenteel met zogenoemde clichés en stempels. Een product draait als het ware langs de stempel af en krijgt zo een bepaalde print. Het nadeel op dit moment is dat iedere print hetzelfde is en dat je geen specifieke print aan een product kan geven. Je zou voor iedere print een aparte stempel kunnen maken, maar als je 600 producten per minuut moet bedrukken is dat niet zo handig.” Hij vervolgt: “Daarom ging de Research and Development afdeling op zoek naar een nieuwe manier van printen. Hiervoor is een speciale camera aangeschaft en een testopstelling gemaakt. Alleen werkt dat laatste nog niet optimaal. De opstelling kan namelijk beïnvloed raken door bijvoorbeeld trillingen van een machine. Hierdoor wordt het beeld van je camera anders, waardoor je ook andere data binnenkrijgt.”

Testopstelling verbeteren
“Daarom heeft AAE mij gevraagd om onderzoek te doen naar hoe deze testopstelling verbeterd kan worden, zodat ze deze ook kunnen presenteren en meenemen naar klanten toe”. Vertelt Joost vol enthousiasme. 

Op het eerste oog een flinke uitdaging, maar daar draait Joost zijn hand niet voor om. “Ik heb voor deze opdracht gekozen omdat het werktuigbouwkundige gedeelte hier goed in terugkwam. Dat vind ik zelf de leukste pijler binnen Mechatronica. Tijdens deze opdracht heb ik voornamelijk gekeken naar het hardware stuk inclusief een stukje automatisering. Ik hoop dat ik als extraatje ook mijn werk mee mag implementeren, maar dit is afhankelijk van hoe de planning loopt.”

Een prettige (werk)sfeer
Volgens Joost heeft hij tijdens zijn stageperiode echt kunnen excelleren door de open sfeer binnen AAE. “Wat ik heb gemerkt is dat iedereen tijd wil maken om je te helpen met je vraagstuk. In dat opzicht is AAE echt laagdrempelig. Ik kon met iedereen een gesprek voeren, zowel over het werk, maar ook over andere dingen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik had echt het gevoel dat ik als stagiair binnen AAE gezien en gehoord werd. Eigenlijk alles wat je leest, hoort of ziet met betrekking tot AAE is ook echt zo als je binnen het bedrijf bent”.

Gezelligheid en plezier
Daarnaast kijkt Joost terug op zijn tijd bij AAE als een gezellige periode. “Ik heb buiten het werk om heel veel plezier gehad tijdens de activiteiten die AAE organiseerde. Zelf vond ik de kerstborrel en het darttoernooi erg leuk. Ik leerde zo op een laagdrempelige manier nieuwe mensen kennen binnen AAE. Hetzelfde geldt voor het contact met andere stagiaires. Ondanks dat ieder zijn eigen project heeft werden we toch gestimuleerd om contact te leggen met elkaar. Dit doen ze binnen AAE heel goed vind ik”.

Uit het oog maar niet uit het hart
De komende tijd gaat Joost zich focussen op zijn minor ondernemerschap. Daarentegen blikt hij met een goed gevoel terug op zijn tijd bij AAE. “Het zou mij gaaf lijken om in de toekomst een bijdrage te mogen leveren aan de bouw van de grote machines. Als ik bijvoorbeeld kijk naar een machine waarbij er 600 spuitjes per minuut uitkomen in een vloeiende beweging dan vind ik dat echt heel tof. Ik zou dan ook iedereen aan willen raden om bij AAE stage te gaan lopen. De mentaliteit is goed, de collega’s zijn gezellig en je kan er ontzettend veel leren. Wat de toekomst brengt is altijd afwachten, maar ik hoop zeker nog eens terug te keren bij AAE!”

Wil jij net als Joost bijdragen aan de ontwikkeling van onze projecten? Neem dan snel contact met ons op via: internship@aaebv.com of bekijk hier de mogelijkheden.

Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken