De wereld van de NPI Engineer bij AAE: de brug tussen idee en praktijk

1 februari 2024

In de wereld van high-tech tools, waar precisie de sleutel tot succes is, vervult Pim Schlief de rol van New Product Introduction (NPI) Engineer bij AAE. Hij deelt hoe hij in bijna 3 jaar tijd zichzelf heeft ontwikkeld, kansen krijgt om zijn doelen te bereiken en hoe de cultuur van AAE daaraan bijdraagt. 

Pim begint met het schetsen van zijn werkterrein: “Ik werk voor een klant in de hightech sector, waar we niet alleen onderdelen voor hun machines produceren, maar ook de onmisbare tools om die machines überhaupt te maken. Vergelijk het met een autofabrikant die veel wielen en deuren maakt, maar hier maar één gereedschapskist voor nodig heeft. Wij zijn de makers van dat hoogwaardige, complexe gereedschap, maar dan nóg hoogwaardiger en complexer. En ja, dat is supergaaf.”

NPI Engineer: de brug tussen idee en praktijk

Als NPI Engineer beoordeelt Pim nieuwe maakvragen en bepaalt de maakstrategie. Zijn doel is ervoor te zorgen dat leverancier, productie en klant op elkaar zijn afgestemd, om met elkaar het voorbedachte doel te bereiken.

Pim: “De klant komt met een schets en ik beoordeel vervolgens of het maakbaar is. Als dat niet het geval is adviseer ik de klant hoe het wel maakbaar is. In mijn rol als NPI engineer bepaal ik de maakstrategie en zorg ik ervoor dat onze productievloer precies weet wat te doen en in welke volgorde. Door mijn werk zitten de leverancier, de productie en de klant op één lijn. Het draait om het vertalen van abstracte ideeën naar de realiteit. Daar zijn wij als AAE enorm sterk in.” 

600 verschillende tools

Het afgelopen halfjaar was Pim met zijn team verantwoordelijk voor de levering van maar liefst 600 verschillende tools, wat zijn rol extra uitdagend maakt. Pim: “600 tools is een enorme hoeveelheid en we blijven nieuwe tools erbij doen. Daarbij is het de noodzaak om alles met dezelfde kwaliteit te produceren. Die diversiteit is de uitdaging en daardoor is veel schakelen, problemen identificeren en snel oplossen heel belangrijk, met continue focus op de klantgerichtheid.” 

"We krijgen het altijd voor elkaar", zegt Pim trots, en benadrukt dat AAE bekend staat om het waarmaken van het ogenschijnlijk onmogelijke. Pim vervolgt: “Ondanks dat we een groot bedrijf zijn, weten we elkaar snel te vinden. Als een onderdeel voor ons maakproces niet op tijd geleverd kan worden, maar de klant heeft het eindresultaat echt op de afgesproken datum nodig, dan zorgen we er samen voor dat het voor elkaar komt en maken we het zelf. Daarmee krijgen we het voor elkaar dat zelfs schijnbaar onoplosbare problemen binnen enkele dagen, en soms zelfs dezelfde dag, worden aangepakt.” 

Cultuur van samenwerking en groei

Pim vertelt vervolgens dat deze samenwerking tot stand komt door de cultuur bij AAE, waar collega's elkaar niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten opzoeken. Dit versterkt relaties en zorgt voor een hechte samenwerking. Pim: “AAE is een groot bedrijf. Ruim 500 medewerkers ondertussen. Voor mij precies het juiste formaat en cultuur waardoor ik het gevoel heb dat ik iedereen ken en iedereen mij kent.” 

Hij vervolgt: “Mijn goede band met collega's, die ons motiveert om gezamenlijk vooruit te gaan en elke dag betere, mooiere en snellere producten te creëren, ontstaat mede doordat we niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten met elkaar optrekken. AAE organiseert activiteiten, sportevenementen, feestjes… Daar doen altijd veel collega’s aan mee en daardoor kom ik ook in aanraking met iemand die ik normaal gesproken niet zo vaak tegen kom. Op die momenten kom je erachter dat die collega veel kennis heeft of mooie dingen kan maken. Daar kan ik dan weer van leren. Dat vind ik heel mooi.” 

Toekomstplannen en doorgroeimogelijkheden

Pim sluit af met zijn ambitieuze toekomstplannen. Zijn deelname aan het Young Leadership Program en de Lean Six Sigma Greenbelt-cursus getuigen van zijn vastberadenheid om zichzelf te blijven ontwikkelen. Pim: “Ik maak er geen geheim van waar mijn ambities liggen en AAE biedt mij de kansen om die te verwezenlijken. Ik vind het ook heel bijzonder dat ik nu al deze kansen mag grijpen. Dat waardeer ik enorm aan AAE.” 

Meer weten over het werken bij AAE? Bekijk de andere blogs hier

Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken